In 1914 verbleef Willem Witsen samen met zijn vrouw twee weken in Venetië, als onderdeel van een Italiëreis. Uit dit verblijf kwamen acht etsen voort, die vanaf 1919 door kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co ter verkoop werden aangeboden. De etsen laten zien dat Witsen niet geïnteresseerd was in de geijkte vedute van Venetië die vele kunstenaars vóór hem hadden vastgelegd. Hij toonde juist de minder bekende plekken. De titels van de etsen kunnen ons wat die locaties betreft echter op het verkeerde spoor zetten.

Willem Witsen, Canale Grande II, ets en aquatint 295 × 426 mm, Amsterdam, Rijksmuseum.

In het eerste nummer van 2021 van het RKD Bulletin wijst Victor Schmidt erop dat de titels van de etsen vage en soms zelfs verkeerde informatie over de locaties geven. En dat terwijl de titels zeer waarschijnlijk afkomstig zijn van Witsen zelf. In zijn artikel geeft Schmidt een mogelijke verklaring.

Het volledige artikel leest u hier.

Detail van de kaart van Venetië uit Baedekers Oberitalien (Leipzig 1911), met de locaties van Witsens etsen: San Thoma [1]; Rialto [2]; Gondola [3]; Canale Grande II [4]; Canale Grande III [5]; Canale Grande I [6]; Campo Angelo [7]; Onder de brug [8]. Bron: RKD Bulletin 2021, nr. 1.