Tot en met 23 augustus 2020 is in het Singer Laren de tentoonstelling ‘Spiegel van de ziel – Toorop tot Mondriaan te bezichtigen’.* De expositie biedt een mooie gelegenheid om werk van Willem Witsen en zijn vriendenkring te bekijken. Er is werk opgenomen van onder anderen Willem Witsen, Jan Veth, Jacobus van Looy, Piet Meiners en Antoon Derkinderen.

Willem Witsen, Koetsen aan het Victoria Embankment, ca. 1888-1890

Als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de stijgende materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich rond 1900 op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan gunnen de kijker een blik in hun diepere zelf; ze richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit. Met ruim zeventig schilderijen, aquarellen en tekeningen biedt deze expositie een nieuwe kijk op de Nederlandse kunst rond 1900.

Nieuw overzicht van de 19de-eeuwse Nederlandse schilderkunst
De tentoonstelling sluit aan bij het boek Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland door Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum. Dit boek is het langverwachte antwoord op de vraag naar een nieuw overzicht van de 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland. Reynaerts is tevens gastcurator van de tentoonstelling.

*Momenteel is de tentoonstelling helaas niet te bezichtigen wegens de coronacrisis. Het museum opent op 30 juni de deuren, de tentoonstelling is te zien tot en met 23 augustus.