Op 13 april 2018 sprak Elisabeth Leijnse de Willem Witsen-lezing uit, met als titel ‘Zeven levens van Willem Witsen. De biografie als interdisciplinaire geschiedschrijving’. 

George Breitner, Witsen in zijn schildersboot, ca. 1911, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Over Willem Witsen (1860-1923) zijn prachtige boeken verschenen. Maar dé biografie is er nog niet. Witsen was schilder, briefschrijver en fotograaf, stond op het snijpunt van twee eeuwen en verkeerde in verschillende sociale kringen en klassen. Zijn leven kan als casus dienen voor de reflectie over biografische mogelijkheden. Het spectrum reikt van de schildersbiografie, de netwerkbiografie, de brievenbiografie, de gendergerichte biografie, de lifechanging events-biografie, de postmoderne biografie, tot de digitale biografie. Met Willem Witsen als voorbeeld pleit Leijnse voor de biografie als interdisciplinaire geschiedschrijving.

Elisabeth Leijnse ontving in 2016 voor haar biografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules de Biografieprijs en de Libris Geschiedenisprijs. Ze werkt als hoogleraar aan de universiteit van Namen (Namur).

Klik hier voor de volledige tekst van de lezing.