De derde Willem Witsen-lezing zal worden uitgesproken door Leo Samama, musicoloog en componist. Hij spreekt over ‘Diepenbrock, Witsen en Gorter, en het Nederlands symbolisme in woord en klank’. Vanwege de verspreiding van het coronavirus is deze lezing helaas voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zodra de nieuwe datum bekend is, wordt deze hier gepubliceerd.

Foto: Alphons Diepenbrock, gefotografeerd door Willem Witsen, circa 1890

De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Willem Witsen in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Diepenbrock, Witsen en Gorter, en het Nederlands symbolisme in woord en klank
In het laatste kwart van de negentiende eeuw kende ons land een bijzondere culturele opleving. Die was voor een deel te danken aan enkele prominente kunstenaars als de componist Alphons Diepenbrock, de architect Pierre Cuypers, de dichter Herman Gorter en schilder/etser/criticus Willem Witsen. Deels aan het teruggrijpen op de rooms-katholieke cultuur van weleer en op de antieke wereld die een inspiratie was voor de invloedrijke Nietzsche, vooral als woordvoerder van componist Richard Wagner. Deze uiteenlopende invloeden kwamen samen in een sterke hang naar symbolisme. De Frans-Duitse oorlog van 1870/71 en de opkomst van het Duitse keizerrijk hebben daar ook een rol bij gespeeld, evenals een sterke behoefte van het steeds meer geïndustrialiseerde Europa om de wereld opnieuw spiritueel (en voor sommigen ook politiek) te duiden.

De vriendenkring van Witsen, Gorter en Diepenbrock, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkelingen op de grens van de negentiende naar de twintigste eeuw, staat in deze derde Willem Witsen-lezing centraal.

Leo Samama
Leo Samama is musicoloog en componist. Hij is een veelgevraagd kenner van de Nederlandse (moderne) muziek en heeft uiteenlopende bestuurlijke en organisatorische functies vervuld in het Nederlandse muziekleven. Samama was tevens radiomaker en muziekrecensent. Als musicoloog heeft hij meerdere boeken geschreven, met name over de Nederlandse muziek (waaronder het standaardwerk Nederlandse muziek in de 20ste eeuw, 1986, 2006), maar ook over muziekfilosofie (De zin van muziek, 2014), over Alphons Diepenbrock (2012) en Het strijkkwartet (2018). Hij doceert in verschillende hoedanigheden alom in Europa (onder meer compositie en muziekfilosofie).

Programma en tickets
Datum: volgt
Locatie: RKD (Aula Koninklijke Bibliotheek), Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag

Tickets zijn t.z.t. verkrijgbaar in de webshop van het RKD
Normaal: € 15
Vrienden van het RKD: € 7,50
Studenten: € 5

Deze derde Willem Witsen-lezing wordt mede mogelijk gemaakt door kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co en door een schenking van prof. dr. J. Witsen.